Vi uppskattar att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) inför ursprungsmärkning. (MT 11 september). Men det är avgörande att den även tydligt visar att svenskt nötkött orsakar 70 gånger mer växthusgaser än bönor (enligt RISE klimatdatabas), så att konsumenter kan göra informerade val. Vi uppskattar också Kullgrens önskan att producera mer mat i Sverige, men den bör vara växtbaserad av miljöskäl.
En nyligen publicerad studie visar att Sverige har bland världens största växthusgasutsläpp från mat på grund av vår höga konsumtion av animalier. Dessutom rekommenderar Klimatpolitiska rådet regeringen att prioritera arbetet med att uppnå ett klimatneutralt jordbruk.
Kullgren skriver att “De aktivister som ägnar dagarna åt att missionera mot köttätande och svartmåla djurhållare har inget att hämta hos mig.” Men det som driver omställningen till ett växtbaserat jordbruk har solid vetenskaplig grund. EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare och Nordiska Ministerrådet rekommenderar införande av köttskatt och subventioner på frukt och grönt för att effektivt främja den utvecklingen.
Kullgren skriver att svensk animalieproduktion är viktig för beredskapen. Men fakta är att det animaliska jordbruket, som är beroende av omfattande import av kraftfoder, utgör ett allvarligt hot mot Sveriges beredskap och matförsörjning i kristider. I sådana situationer är det inte möjligt att konsumera animaliska produkter på grund av deras enorma resursförbrukning. Tror landsbygdsministern verkligen att vi har råd att äta kött i krigstider?
Redan nu går 82 procent av EU:s jordbrukssubventioner till animalieproduktion som står för 84 procent av växthusgasutsläppen från livsmedelsproduktionen. Kullgrens förslag på ytterligare subventioner kostar skattebetalarna enormt mycket pengar och denna socialistiska köttnationalism har inget i en borgerlig regering att göra.
För att nå Sveriges klimatmål och trygga en hållbar matförsörjning krävs djärva, vetenskapligt grundade politiska beslut. Köttskatt, subventionerade grönsaker och generösa omställningsstöd till lantbrukare är avgörande för att modernisera svenskt jordbruk och säkra vår framtid.
Kullgren, se även till att ursprungsmärkningen jämför växthusgasutsläppen mellan olika proteinkällor för att ge konsumenterna en heltäckande bild av livsmedlens klimatpåverkan.
https://www.hallbartmatsystem.se
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.