Mat och Klimat

Inför skatt på kött och socker och subventionera grönsaker och frukt

Inför skatt
på kött och socker och subventionera grönsaker och frukt

Tycker du om denna artikel?

Nyligen avslöjade Dagens ETC och Supermiljöbloggen kopplingar mellan oljeindustrin och politiker. Tyvärr är det inte bara energi­politiken som riskerar att styras av särintressen, utan även livsmedels­politiken. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) har valt att låta kött- och sockerlobbyn dominera Livsmedelspolitiska rådet, en grupp som har stor inverkan på utformningen av Sveriges nya livsmedelsstrategi. Detta är ett allvarligt hot mot både folkhälsan och miljön.k

 

Livsmedelspolitiska rådet – som är fyllt av chefer från företag som HK Scan, Kronfågel, Arla, Spendrups, Coca-Cola och Cloetta – saknar vetenskaplig expertis. Det är inte bara orimligt, det är absurt. Det enda som saknas i detta ”drömlag” är representanter från tobaksbolagen. Har landsbygds­ministern helt enkelt glömt bort dem?

 

Sveriges nya kostmål, framtagna av Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket, har som mål att öka konsumtionen av grönsaker, baljväxter, rotfrukter, frukt och bär med 50 procent till 2035, samtidigt som konsumtionen av fullkorn ska fördubblas och köttkonsumtionen minskas med 30 procent. Dessa mål har potential att rädda tusentals liv varje år och göra stor skillnad för miljön.

 

Vår nuvarande kost, med ett högt intag av kött och socker, är ohållbar och ökar risken för fetma, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes. Enligt myndigheterna kan cirka 14 000 dödsfall per år kopplas till vår kost, vilket motsvarar 15 procent av alla dödsfall. Den årliga kostnaden för fetma beräknas till 125 miljarder kronor. Dessutom står matkonsumtionen för 20 procent av de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläppen.

 

Livsmedelsstrategin syftar till att säkerställa en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion. Den ska ta hänsyn till klimatförändringar, biologisk mångfald, krisberedskap och resurseffektivitet. Men enligt Rise klimatdatabas släpper svenskt nötkött ut 70 gånger mer växthusgaser än bönor. Växtbaserad mat är generellt mycket mer resurs­effektiv än animalisk.

 

När det gäller biologisk mångfald utgör vilda däggdjur bara några få procent av biomassan från världens däggdjur. Och i händelse av krig har vi inte råd att äta animalier, utan måste satsa på resurseffektiv växtbaserad mat.

 

Det är oacceptabelt att regeringen låter särintressen styra svensk livsmedelspolitik. Det enda rimliga för folkhälsan och miljön är att lyssna på Nordiska ministerrådet som i våras rekommenderade de nordiska länderna att införa en skatt på kött och socker samt att subventionera frukt och grönt, så att det blir billigare att äta hälsosamt och miljövänligt.

Linda Lindström och Jonas Norberg,

Hållbart matsystem

Hållbart Matsystem
Hållbart Matsystem

https://www.hallbartmatsystem.se

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Ett svar på ”Inför skatt på kött och socker och subventionera grönsaker och frukt

  • En generell köttskatt för att minska klimatbelastningen ungefär lika smart som en generell skatt på all som rör sig för att minska transporternas klimatbelastning. Det är lika stor skillnad i klimatbelastning på kött från en gräsfödd hagmarksbetande ko och en soja- och spannmålsätande ko uppfödd på stall som mellan en cykel och en fossildriven SUV.
    Älgar räknas som klimatsmarta – och det är också de tama idisslare som föds upp som ”älgar”.

Kommentarer är stängda.

Ett svar på ”Inför skatt på kött och socker och subventionera grönsaker och frukt

  • En generell köttskatt för att minska klimatbelastningen ungefär lika smart som en generell skatt på all som rör sig för att minska transporternas klimatbelastning. Det är lika stor skillnad i klimatbelastning på kött från en gräsfödd hagmarksbetande ko och en soja- och spannmålsätande ko uppfödd på stall som mellan en cykel och en fossildriven SUV.
    Älgar räknas som klimatsmarta – och det är också de tama idisslare som föds upp som ”älgar”.

Kommentarer är stängda.

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 335 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa