Mat & Klimat

Klimatsmarta menyer får stor effekt på köttkonsumtionen

4 februari 2022

Med hjälp av små förändringar på restaurangmenyer kan man åstadkomma stor skillnad. Det kan handla om menyns utformning eller något så enkelt som att byta till mer inkluderande namn på rätterna. Flera studier visar hur restauranger kan jobba effektivt med klimatnudging.

Köttkonsumtionen måste minska för klimatet, djuren och den biologiska mångfalden, och det snabbare än den gör idag. Men vägen dit är inte alltid självklar; än så länge saknas kraftfulla politiska åtgärder på området, och stödet för köttskatt är inte jättehögt. Men enligt en undersökning vill ändå 6 av 10 svenska konsumenter se mer styrning både från handeln och politiken.

Ett sätt att skynda på omställningen mot ett planetvänligt och etiskt matsystem är genom nudging – att med små och passiva medel “knuffa” konsumenten i rätt riktning. Ett exempel är de klimatkvitton som bland annat Mat.se införde för ett tag sedan. Ett annat är Hemköps poängsystem, som premierar grönsaker och vegosubstitut.

 

Hemköp har aktivt placerat vegosubstitut ihop med orginalen, samt infört ett poängssystem som premierar växtbaserat. Foto: Stefan Nilsson

 

Meat-free blir Field-grown

En annan arena för vegonudging är restaurangmenyn. En studie från 2019 visade att fler är benägna att välja det köttfria alternativet om det inte uttryckligen benämns som just vegetariskt eller köttfritt.

När “Meat-free breakfast” byttes ut mot “Field-grown breakfast” ökade försäljningen med 18 procent. Och när “Vegetarian Sausages and Mash” fick heta “Cumberland Spiced Veggie Sausages and Mash” ökade den med hela 76 procent. När namnen är mer generella tilltalar de grupper som traditionellt inte identifierar sig med den växtbaserade livsstilen.

Ett annat experiment utförda av samma organisation, World Resources Institute, gick ut på att skriva ut små “klimatmeddelanden” vid sidan av menyalternativen. Ett budskap löd: “Alla kan göra något positivt för planeten. Att byta ut en kötträtt mot ett växtbaserat alternativ sparar lika mycket koldioxid som går åt för att ladda din telefon i två år”. Andelen som beställde rätten fördubblades.

 

Mer vegovariation ger resultat

Själva utbudet är något annat som spelar roll för restauranggästernas val. En studie från Oxford visade att försäljningen av kötträtter på ett universitetcafé minskade dramatiskt med antalet kötträtter som fanns att välja mellan. När 33 procent av alternativen var köttfria, var ungefär 40 procent av betalda måltider köttfria. När 67 procent av alternativen var köttfria, var 60 procent av betalda måltider köttfria.

I en annan del av studien fick 2 200 vuxna deltagare välja mellan rätter på en meny online. Den ena menyn innehöll tre kötträtter och en vegetarisk, medan det motsatta förhållandet gällde den andra menyn.

När deltagarna fick välja från den första menyn valde endast 12 procent det vegetariska alternativet. När utbudet var omvänt var det istället nästan hälften, eller 48 procent.

– Om du har ett vegetariskt alternativ på din meny kan det uppfattas som en maträtt endast för vegetarianer. Men om du börjar att ha fler alternativ, kan det börja uppfattas som att dessa val är populära och något som andra människor väljer, säger Rachel Pechey till The Guardian.

Michael Abdi Onsäter

 

 

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

 

 

Hur kan vi undvika pandemier? Se vår intervju med Vänsterpartiets Jens Holm

Fler artiklar av denna författare

Ett svar på ”Klimatsmarta menyer får stor effekt på köttkonsumtionen

  • februari 6, 2022 kl. 15:35
    Permalänk

    Detta var en oerhört välskriven och viktig artikel!
    Vilken enorm skillnad man kan göra med små enkla medel. Det räddar liv!
    Studier visar även att om det vegetariska står högst upp i menyn så väljer fler vegetariskt jämfört med om kötträtterna står överst.

Kommentarer är stängda.

SENASTE NYHETERNA

Djurrätt
Niclas Malmberg

Fortsatt ekonomiskt stöd till djurindustrin

Regeringen fortsätter att ösa pengar till olika samhällssektorer, motiverat med kriget i Ukraina. Näst i tur är lantbruksföretagen, där det tidigare beslutade stödpaketet på 800 miljoner kronor till dieselanvändare och 300 miljoner till gris- och fågelindustrin, nu föreslås kompletteras med ytterligare stödpaket på drygt 2 miljarder kronor, efter en överenskommelse med Centerpartiet.

Hälsa
Göran Hådén

Klimatkrisen största säkerhetspolitiska hotet?

Det sägs att en fjärils vingslag i Amazonas kan starta en storm i Europa. I vår naturligt komplexa värld har dessutom mänskligheten själva byggt system som gör enskildas globala påverkan större än någonsin, som hur vår dagliga mat påverkar vårt klimat.

Klimat
IPS Inter Press Service

Mexiko väljer fossilgas framför gröna energikällor

Den gröna energiomställningen har avstannat i Mexiko sedan Andrés Manuel López Obrador kom till makten för tre år sedan. Trots landets stora potential att utvinna gröna energikällor har regeringen valt att fortsätta satsa på fossila bränslen i stället.

Debatt
Carl Einerfors

Varför är jag orolig för mina barns framtid i Sverige?

För den som tycker att det var besvärande med flyktingströmmarna vi sett den senaste åren så var det bara en lätt vindpust mot den storm som väntar. De geopolitiska spänningar som kommer av detta kan bara resultera i storskaliga krig om resurser och beboelig mark, både inom och mellan länder…

Krönikor
Maria Sandblad

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…