Mat & Klimat

Klimatsmarta menyer får stor effekt på köttkonsumtionen

4 februari 2022

Med hjälp av små förändringar på restaurangmenyer kan man åstadkomma stor skillnad. Det kan handla om menyns utformning eller något så enkelt som att byta till mer inkluderande namn på rätterna. Flera studier visar hur restauranger kan jobba effektivt med klimatnudging.

Köttkonsumtionen måste minska för klimatet, djuren och den biologiska mångfalden, och det snabbare än den gör idag. Men vägen dit är inte alltid självklar; än så länge saknas kraftfulla politiska åtgärder på området, och stödet för köttskatt är inte jättehögt. Men enligt en undersökning vill ändå 6 av 10 svenska konsumenter se mer styrning både från handeln och politiken.

Ett sätt att skynda på omställningen mot ett planetvänligt och etiskt matsystem är genom nudging – att med små och passiva medel “knuffa” konsumenten i rätt riktning. Ett exempel är de klimatkvitton som bland annat Mat.se införde för ett tag sedan. Ett annat är Hemköps poängsystem, som premierar grönsaker och vegosubstitut.

 

Hemköp har aktivt placerat vegosubstitut ihop med orginalen, samt infört ett poängssystem som premierar växtbaserat. Foto: Stefan Nilsson

 

Meat-free blir Field-grown

En annan arena för vegonudging är restaurangmenyn. En studie från 2019 visade att fler är benägna att välja det köttfria alternativet om det inte uttryckligen benämns som just vegetariskt eller köttfritt.

När “Meat-free breakfast” byttes ut mot “Field-grown breakfast” ökade försäljningen med 18 procent. Och när “Vegetarian Sausages and Mash” fick heta “Cumberland Spiced Veggie Sausages and Mash” ökade den med hela 76 procent. När namnen är mer generella tilltalar de grupper som traditionellt inte identifierar sig med den växtbaserade livsstilen.

Ett annat experiment utförda av samma organisation, World Resources Institute, gick ut på att skriva ut små “klimatmeddelanden” vid sidan av menyalternativen. Ett budskap löd: “Alla kan göra något positivt för planeten. Att byta ut en kötträtt mot ett växtbaserat alternativ sparar lika mycket koldioxid som går åt för att ladda din telefon i två år”. Andelen som beställde rätten fördubblades.

 

Mer vegovariation ger resultat

Själva utbudet är något annat som spelar roll för restauranggästernas val. En studie från Oxford visade att försäljningen av kötträtter på ett universitetcafé minskade dramatiskt med antalet kötträtter som fanns att välja mellan. När 33 procent av alternativen var köttfria, var ungefär 40 procent av betalda måltider köttfria. När 67 procent av alternativen var köttfria, var 60 procent av betalda måltider köttfria.

I en annan del av studien fick 2 200 vuxna deltagare välja mellan rätter på en meny online. Den ena menyn innehöll tre kötträtter och en vegetarisk, medan det motsatta förhållandet gällde den andra menyn.

När deltagarna fick välja från den första menyn valde endast 12 procent det vegetariska alternativet. När utbudet var omvänt var det istället nästan hälften, eller 48 procent.

– Om du har ett vegetariskt alternativ på din meny kan det uppfattas som en maträtt endast för vegetarianer. Men om du börjar att ha fler alternativ, kan det börja uppfattas som att dessa val är populära och något som andra människor väljer, säger Rachel Pechey till The Guardian.

Michael Abdi Onsäter

 

 

Se även: FN: Hundratals miljarder i bidrag till miljö- och hälsoskadlig matproduktion

 

 

Hur kan vi undvika pandemier? Se vår intervju med Vänsterpartiets Jens Holm

Fler artiklar av denna författare

Ett svar på ”Klimatsmarta menyer får stor effekt på köttkonsumtionen

  • februari 6, 2022 kl. 15:35
    Permalänk

    Detta var en oerhört välskriven och viktig artikel!
    Vilken enorm skillnad man kan göra med små enkla medel. Det räddar liv!
    Studier visar även att om det vegetariska står högst upp i menyn så väljer fler vegetariskt jämfört med om kötträtterna står överst.

Kommentarer är stängda.

SENASTE NYHETERNA

Inrikes
Niclas Malmberg

Delade meningar om kött från betande djur ryms inom en hållbar livsmedelskonsumtion

I debatten kring köttindustrins miljöpåverkan framhålls oftast att betande djur är gynnsamt för den biologiska mångfalden. Bland annat är det Naturskyddsföreningens linje i frågan. Men enligt en kanadensiskt studie skulle det kunna vara tvärt om – att mångfalden av djur är sämre i beteslandskap, både vad gäller rovdjur, pollinerande insekter och andra växtätande djur än de som hålls i beteslandskapet.

Inrikes
Niclas Malmberg

Opinion: Stötta ny förnybar elproduktion – inte energislöseri

Under valrörelsen har i alla fall en klimatfråga hettat till – energipolitiken. Men utgångspunkten har varit den motsatta – oro kring stigande elpriser. Det är en oro som populistiska partier gör vad man kan för att rida på, genom att sprida myter om att elpriserna i Sverige är exceptionellt höga, att Sverige importerar el och att det pga elbrist i Sverige till och med nu dras igång oljepannor för att producera el.

Inrikes
Niclas Malmberg

Information om ursprung av kött på restauranger kan införas vid årsskiftet

Sverige lämnar nu in en anmälan till EU-kommissionen med begäran om att få införa nationella bestämmelser gällande ursprungsinformation för kött på restaurang. Detta för att ge restaurangbesökare samma möjlighet som de som köper kött i affärer att kunna få information om köttets ursprung.

Klimat
IPS Inter Press Service

Extrem värme förödande för Kashmirs bönder

Under året har Kashmir drabbats av flera värmeböljor – och effekterna är förödande för lantbrukarna i den konfliktdrabbade nordindiska delstaten. Vattenkällorna sinar och många bönder varnar för en annalkande kris.