Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Livsmedelsverket har under våren kompletterat de tidigare råden om bra vegetarisk mat för barn med råd kring vegansk mat för barn. Man konstaterar att vegansk mat i grunden är bra för både hälsan och miljön, men att en helt vegansk kost förutsätter lite extra planering om framför allt behovet av vitamin B12 och D ska tillgodoses. Andra näringsämnen att också hålla koll på är riboflavin, kalcium, järn, selen, zink, jod samt omega 3-fettsyror. Detta kan antingen enkelt göras genom att välja produkter som är berikade med dessa näringsämnen, eller genom särskilda tillskott.

För att barnet varje dag ska få den näring som behövs rekommenderas att barnet varje dag får äta baljväxter, fullkornsprodukter, rapsoljebaserade produkter, grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. För barn upp till 2 år rekommenderas även berikad gröt eller vällning, och för de äldre barnen berikade vegetariska drycker som till exempel havredryck eller sojadryck. Barn under sex år rekommenderas dock inte dricka risdrycker.

Livsmedelsverket anger också att det kan vara svårt för barn som äter enbart vegansk mat att få tillräckligt med energi. Detta då många vegetabilier innehåller mycket fibrer, vilket mättar snabbt och kan göra att barnet inte orkar äta tillräckligt mycket för att täcka energibehovet. Detta kan vara problematiskt, vid för litet kaloriintag används proteinet i födan som energi, istället för att bygga muskler och barnets tillväxt.

Men Livsmedelsverket tipsar inte bara om vad man bör servera barnet, utan också om hur. Hellre många mindre måltider och mellanmål än få större. Detta för att barnet ska orka äta mer och få i sig den energi som behövs.

För att tillgodose behovet av omega 3-fett rekommenderas att man tillsätter en extra tesked rapsolja i barnets portion. Även valnötter och linfröolja innehåller omega-3-fett, men för mycket linfrön är inte bra då de bildar det giftiga ämnet cyanid vid nedbrytningsprocessen.

För att klara upptaget av järn är det viktigt att kombinera järnrika produkter som baljväxter och nötter med C-vitaminrika produkter som frukt och grönsaker. Detta då baljväxter och nötter även innehåller fytinsyra, som minskar upptaget av järn, medan C-vitamin ökar upptaget av järn. En annan möjlighet är att baka fullkornsbaserad surdegsbröd. Detta då fullkorn innehåller järn och surdegsbakningen bryter ner fytinsyran.

Den svåraste utmaningen är vitamin B12, som behövs för bildningen av blodkroppar och för att nervsystemet ska fungera. B12 finns i kött- och mjölkprodukter, men inte i växtbaserad mat. Här är det därför nödvändigt med berikade produkter eller tillskott av B12. För barn under 2 år finns inget B12-tillskott som passar. Barn som får sitt energibehov i huvudsak tillgodosett med bröstmjölk får dock i sig tillräckligt med B12, förutsatt att mamman äter tillräckligt med B12. Vitamin B12 tillverkas kommersiellt genom fermentering, så man behöver som vegan inte vara orolig att vitamintillskottet kommer från animalier.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 89 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa