Mat och Klimat

Tycker du om denna artikel?

Än så länge finns odlat kött enbart för försäljning i USA och Singapore. I EU har ingen producent ansökt om att få sälja odlat kött, så någon process att undersöka hälsoeffekter har inte aktualiserats inom unionen. Det bolag som kan bli först ut att pröva lyckan på den europeiska marknaden är svenska bolaget Re:meat.

Processen att odla kött inleds genom att man celler från något djur, t ex kyckling, och sedan låter cellerna dela sig i en näringstank där man försöker återskapa förhållandena i en kropp, för att så att säga lura cellerna att de är en del av en levande varelse. Uppsidan är att det både leder till omkring 90 procent mindre utsläpp av växthusgaser och förstås också mindre lidande än i djurfabrikerna. Nedsidan är att tekniken är väldigt dyr, då det krävs mycket näring och energi för att få celldelningsprocessen att fungera. Dessutom tillkommer nya etiska frågeställningar kring hur man ska se på saken när mänskliga celler används i processen. Är det då att likställa med kannibalism, eller är odlat kött snarare alltid att betrakta som mer av en växt? Därtill kommer hälsoperspektivet: att äta odlat kött har samma negativa hälsokonsekvenser som att äta rött kött, som vi i vår del av världen av hälsoskäl bör äta mindre av.  

Den höga kostnaden för att odla köttet har gjort att flera köttodlare blandar det odlade köttet med växtprotein i de produkter som saluförs. Men varför då alls odla kött, när det finns gröna proteiner? Re:meat menar att konsumenternas sug efter kött kommer att vara fortsatt stort, oavsett klimatförändringarna och djuretiska perspektiv, och att enda lösningen därför är att få till stånd en köttprodukt som ur konsumentperspektiv är omöjlig att skilja från äkta kött, men som samtidigt är hållbar.

Re:meat har en näringslösning där två delar näring blir till en del kött, och genomför utifrån det en förstudie med sikte på att kunna bygga en produktionsanläggning 2025. Men utöver tekniska och ekonomiska perspektiv är det två andra pusselbitar som måste på plats: godkännande att sälja produkterna i EU och att nå konsumenterna.

För att klara det sistnämnda har Re:meat inlett ett samarbete med ICA, där man tillsammans undersöker intresset för svenskodlat kött. Konsumenternas inställning till odlat kött är avgörande, men också att smak, pris och näringsvärde är de rätta. 

Den andra pusselbiten förefaller vara svårare att få på plats. Motståndet mot odlat kött växer inom EU. “Odlat kött är en fara för ryggraden i glesbygdsekonomin” menar 13 medlemmar, däribland Österrikes, Frankrikes och Italiens delegationer. Italien har till och med för egen del lagstiftat nationellt om att förbjuda odlat kött. I den motsatta ringhörnan går Nederländerna i bräschen för odlat kött. EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet är beredd att utreda hälsoeffekterna av odlat kött, men inte utan att någon producent först ansöker om ett godkännande. Kanske kan det bli Re:meat som törs bryta den isen och ta den ekonomiska risken att lämna in en ansökan.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 79 times, 6 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa