Mat och Klimat

Röd tråd
från Bibeln
till Kostens
kraft

Tycker du om denna artikel?

I Daniels bok i Bibeln finns en berättelse om hur de som äter grönsaker och vatten arbetar långt bättre än de som äter kött och dricker vin. Enligt berättelsen görs ett försök där fyra ynglingar under 10 dagar håller sig till vegetarisk kost, och genast blir överlägsna de ynglingar som fortsatt att äta kött.

Trots att David Stenholtz till vardags jobbar som överläkare i onkologi på Södersjukhuset i Stockholm har han tagit sig tid att utifrån den mest aktuella forskningen, men vad det visar sig också i Bibelns anda, skriva boken Kostens kraft, som sammanfattar hur vi kan ändra vår kost för att må bättre. David är även en av medgrundarna till den ideella föreningen Läkare för framtiden, som arbetar för att föra samman vårdpersonal och forskare med intresse för nutrition, och för att sprida kunskap om matens hälsopotential till en bred allmänhet. Föreningen har funnits i tio år och dess grundläggande kostråd är att öka mängden hela vegetabilier. 

Kostens kraft fokuserar på fakta om en rad sjukdomar, men rymmer också berättelser av personer vars hälsa, liksom Daniels, Hanajas, Misaels och Asarjas i Bibeln, blivit bättre av en kostomläggning. Slutsatserna är enkla: öka mängden oprocessade, vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter, frön och bär. Animaliska livsmedel och processade livsmedel som vitt mjöl och socker bör vi istället minska. 

I boken skriver Stenholtz också om mer långtgående koständringar som är förenliga med globala, vedertagna kostråd, där man maximerar oprocessade vegetabiliska livsmedel och utesluter eller minimerar andra. Inom engelsk litteratur kallas sådana kostråd ”whole foods plant-based diet” vilket fått den svenska översättningen ”växtbaserad kost”. Ambitionen är dock inte att hävda att en enda diet är överlägsen alla andra, utan att visa en diet som är beprövat hälsosam.

Boken rymmer inte bara teori, men också recept på god och nyttig mat. Det är ett grepp för att göra det enkelt att gå från ord till handling. För ska det vara lätt att göra rätt räcker det inte att veta vilken mat som är nyttigast. Den måste också vara god och enkel att tillaga.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Ett svar på ”Röd tråd från Bibeln till Kostens kraft

  • Vanja Regnander

    Varför blanda in sagor i detta viktiga budskap om Mat och Klimat? Lämna bibeln utanför och låt oss hålla oss till det vi kan bevisa med moderna kunskaper.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 144 times, 135 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa