Om djurindustrin inte förändras kommer den orsaka en temperaturökning på mer än 0,3 grader Celcius fram till 2050 och 0,16 grader till 2030 enligt en ny rapport från Greenpeace. Detta i huvudsak på grund av de metanutsläpp som kommer från kött- och mejeriprodukter, men även på grund avskogningseffekter när regnskogar skövlas för att ge plats åt betande djur. 0,3°C låter kanske inte mycket. Men det är skillnaden mellan en dräglig och en obeboelig livsmiljö för 410 miljoner människor.
För att kunna bromsa in klimatförändringarna är det viktigaste att snabbt få ner utsläppen av metan. Detta då metan både är en mycket kraftfull växthusgas men, till skillnad mot koldioxid, samtidigt har kort livslängd i atmosfären. Medan det kommer att ta många hundratals eller tusentals år att reducera koldioxidhalten i atmosfären tar det bara tolv år för metan att brytas ner. Beräkningar visar att om vi minskar metanutsläppen med 45 procent till år 2030 så bromsar vi uppvärmningen med 0,3°C till år 2050. Att nästan halvera metanutsläppen är ingen enkel match. Men Greenpeace visar i rapporten hur det skulle vara möjligt, om bara de rätta politiska besluten fattas.
Djurindustrin är inte den enda metankällan från livsmedelssektorn, men står för cirka 80 procent av utsläppen. De övriga 20 procenten orsakas i första hand av risodlingar. Den som vill leva klimatsmart vänder alltså inte bara ryggen till kött- och mejeriprodukter, men ersätter också ris med andra produkter, som till exempel havreris.
I rapporten riktas skarp kritik mot att länder i Europa istället för att lägga resurser på att ställa om till en hållbar livsmedelsproduktion använder omfattande skattemedel till att upprätthålla och utöka konsumtionen av kött- och mejeriprodukter. Mellan 2016 och 2020 användes exempelvis 250 miljoner euro för att marknadsföra kött- och mejeriprodukter.
Greenpeace lyfter i rapporten en handfull åtgärder som snabbt måste genomföras globalt.
Om frågan ställs vilka bolag som är de största klimatskurkarna skulle nog de flesta ange oljebolag som ExxonMobil och Shell. Men enligt rapporten är de stora köttbolagen, som JBS och Marfrig, lika stora skurkar. Greenpeace hävdar dock inte att vi måste sluta äta kött helt. Rapporten utgår ifrån EAT-Lancet, vilket i princip betyder att rött kött minskas till en femtedel, grönsaksintaget fördubblas och baljväxter ökar nio gånger, jämfört med dagens intag. Kan du tänka dig att minska din köttkonsumtion till en femtedel när du vet att det räddar mer än 400 miljoner människor från att bli klimatflyktingar?
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.