Mat och Klimat

Snabbt minskade metanutsläpp viktigast för att hejda klimatförändringarna

Snabbt minskade metanutsläpp viktigast för att hejda klimatförändringarna

Tycker du om denna artikel?

Om djurindustrin inte förändras kommer den orsaka en temperaturökning på mer än 0,3 grader Celcius fram till 2050 och 0,16 grader till 2030 enligt en ny rapport från Greenpeace. Detta i huvudsak på grund av de metanutsläpp som kommer från kött- och mejeriprodukter, men även på grund avskogningseffekter när regnskogar skövlas för att ge plats åt betande djur. 0,3°C låter kanske inte mycket. Men det är skillnaden mellan en dräglig och en obeboelig livsmiljö för 410 miljoner människor.

För att kunna bromsa in klimatförändringarna är det viktigaste att snabbt få ner utsläppen av metan. Detta då metan både är en mycket kraftfull växthusgas men, till skillnad mot koldioxid, samtidigt har kort livslängd i atmosfären. Medan det kommer att ta många hundratals eller tusentals år att reducera koldioxidhalten i atmosfären tar det bara tolv år för metan att brytas ner. Beräkningar visar att om vi minskar metanutsläppen med 45 procent till år 2030 så bromsar vi uppvärmningen med 0,3°C till år 2050. Att nästan halvera metanutsläppen är ingen enkel match. Men Greenpeace visar i rapporten hur det skulle vara möjligt, om bara de rätta politiska besluten fattas.

Djurindustrin är inte den enda metankällan från livsmedelssektorn, men står för cirka 80 procent av utsläppen. De övriga 20 procenten orsakas i första hand av risodlingar. Den som vill leva klimatsmart vänder alltså inte bara ryggen till kött- och mejeriprodukter, men ersätter också ris med andra produkter, som till exempel havreris.

I rapporten riktas skarp kritik mot att länder i Europa istället för att lägga resurser på att ställa om till en hållbar livsmedelsproduktion använder omfattande skattemedel till att upprätthålla och utöka konsumtionen av kött- och mejeriprodukter. Mellan 2016 och 2020 användes exempelvis 250 miljoner euro för att marknadsföra kött- och mejeriprodukter.

Greenpeace lyfter i rapporten en handfull åtgärder som snabbt måste genomföras globalt.

  • Inför en internationell standard för hur utsläpp från livsmedelssektorn ska mätas, med krav på att utsläppen redovisas till en oberoende aktör.
  • Fasa ut bidrag till köttindustrin, inklusive bidrag till produktion av foder.
  • Inför bindande krav på minskning av utsläppen från köttindustrin.
  • Tillåt inte att köttindustrin tar nya arealer i anspråk.
  • Inför policies för hur människor kan ställa om till en livsmedelskonsumtion som i högre grad baseras på växter.

 

Om frågan ställs vilka bolag som är de största klimatskurkarna skulle nog de flesta ange oljebolag som ExxonMobil och Shell. Men enligt rapporten är de stora köttbolagen, som JBS och Marfrig, lika stora skurkar. Greenpeace hävdar dock inte att vi måste sluta äta kött helt. Rapporten utgår ifrån EAT-Lancet, vilket i princip betyder att rött kött minskas till en femtedel, grönsaksintaget fördubblas och baljväxter ökar nio gånger, jämfört med dagens intag. Kan du tänka dig att minska din köttkonsumtion till en femtedel när du vet att det räddar mer än 400 miljoner människor från att bli klimatflyktingar?

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 122 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa