Mat och Klimat

Det finns flera fördelar med att välja frysta grönsaker och bär, både för miljön och för hälsan. Det visar en studie från Frozen Food Foundation och University of California.

 Med i studien togs blåbär, jordgubbar, morötter, broccoli, gröna ärtor, gröna bönor, majs och spenat. Undersökningen tog hänsyn till skillnaden mellan de olika metoderna att skörda, hantering och förvaring. Precis som vid till exempel torghandel med frukt och grönt var bär och grönsaker lokalt odlade. All hantering vid skörd och förvaring sköttes av undersökningsteamet.

Grönsakerna och bären analyserades därefter med avseende på näringsinnehåll och frystes in inom de första 24 timmarna. Därefter genomfördes nya analyser efter 10 respektive 30 dagars förvaring i fryst tillstånd. Den del av skörden som förvarades nyskördad i kylskåp analyserades också inom 24 timmar, respektive efter 3 och 10 dagars förvaring. 

Likvärdiga

Studien visar att frysta produkter generellt är ungefär likvärdiga med färska, under förutsättning att de färska kommer snabbt till kylförvaring. Om de färska inte kylförvaras så sjunker näringsinnehållet snabbt.

Ofta tror konsumenter att färskt är bättre än fryst, vilket alltså inte stämmer. Innehållet av exempelvis vitamin E och flera olika mineraler är i regel bättre bevarade i den frysta produkten. Koncentrationen av vattenlösliga vitaminer, såsom B2 och C, kan till och med öka i den frysta grönsaken/bäret. Både fibrer och antioxidanter och andra hälsobringande beståndsdelar av grönsaken/bäret är för det mesta lika väl bevarade i frysta grönsaker och bär som i färska.

Frysta behåller näringsämnen

I kyldiskarna finns det en mängd grönsaker/bär att köpa. Ofta sker infrysningen av dessa i omedelbar anslutning till skörden och de behåller därmed sina näringsämnen bra.

Vanja Regnander

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 102 times, 3 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa