Mat och Klimat

Klimatlat
är klimatsmart

PIC02

Historien är full av människor som offrat sina liv för syften som vi idag finner meningslösa. Normalt sett för att uppfylla någon norm som andra hittat på, som att kämpa för sitt land, sin religion eller sin personliga heder.  

Idag med klimatkrisen är läget helt annorlunda. Det har aldrig varit lättare att bli en del av vår tids hjältar på riktigt. Allt du behöver göra är att handla genom att inte handla. Att INTE glida in i gallerian, att INTE slentrianshoppa på nätet, att INTE visa upp lyxiga prylar.

Förbudslinjen? Nej, en frihetslinje som frigör så mycket tid när du slipper jobba heltid för att ha råd att köpa så mycket att du blir vaktmästare åt dina egna prylberg. Ting tar tid och tid är frihet.

Visserligen kan blodgivning, träning och känslor vara bra, men du behöver varken offra blod, svett eller tårar för att hjälpa miljön när du låter bli att överkonsumera. Så att vara klimatlat är att vara klimatsmart.

Men hur stor roll spelar det vad lilla jag gör och inte gör? Välj ett eller flera svar nedan:

1. Allt du gör och inte gör för klimatet idag får konsekvenser i hundratusentals år, för så länge stannar koldioxiden i atmosfären.
2. Det du gör och inte gör har en stark påverkan på vad dina vänner gör och inte gör, vilket i sin tur påverkar deras vänner, osv.
3. Det är mycket osannolikt att just din röst i riksdagsvalet blir avgörande, ändå röstar de allra flesta. Varför inte tänka på samma sätt om miljön?
4. Vill du känna att du är en del av lösningen eller en del av problemet? Vad vill du svara när barnen frågar vilken roll du spelade?
5. Även utan miljöproblem så kan du bli lyckligare av att inte ständigt jaga mer och mer.
6. Svar kan också komma som en berättelse eller låtlista.

 

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström skrev nyligen att hon med hjälp av forskares analyser ändrat sig och nu ser en större betydelse av individers klimatinsatser. Allt hänger ihop, så individer, politiken och företag driver på varandra att ta större ansvar för klimatet.

Nu på fredag är det En köpfri dag, då vi sparar 100 % genom att köpa ingenting. På söndag följs det av Global Handprint Day, då vi agerar FÖR miljön istället för att bara avstå från att skada den. Vilket på detta tema kan vara att som motvikt till reklamens massiva dagliga propaganda och tiggeri för ökad miljöförstöring, istället skriva/prata om hur nöjd du känner dig utan att köpa nytt. Förnöjsamhet kan verka harmlöst, men är livsfarligt för rådande tillväxtsystem och därmed nödvändigt för att sluta slita ut människor och miljö.

Rikedom är inte att äga mycket, utan att sakna lite.

Göran Hådén

SEX FRÅGAR ATT STÄLLA SIG INFÖR INKÖP

1. Hur ofta kommer jag använda den här prylen?
2. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
3. Kan jag uppnå högre välbefinnande på bättre sätt?
4. Finns prylen begagnad, kan jag hyra, låna eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad?
6. Kan jag vänta en vecka och se om jag fortfarante tror mig behöva prylen?

Fler artiklar av denna författare

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa