Mat och Klimat

Matpriskollen visar att miljövänligt inte måste vara dyrt

Tycker du om denna artikel?

Januari kallas ibland årets fattigaste månad, och med de senaste två årens inflation är det många som tycker att det börjar bli dyrt att handla mat. Att försäljningen av ekologisk mat tappar mark kan hänga samman med att vissa ryggar för priset. Men Matpriskollen visar att det inte måste vara dyrt att handla ekologiskt.

– Det finns massor av sätt att handla miljövänligt utan att det blir för dyrt. Egentligen gäller samma grundtips som för alla matinköp, säger Ulf Mazur, grundare och VD för Matpriskollen.

Ett grundtips Matpriskollen ger är att vara multilojal, dvs ha medlemskap i flera butiker och om möjligt du besöka alla dessa regelbundet för att lära sig vilka produkter som billigast i vilka butiker. Ett annat grundtips är att utgå från veckans erbjudanden när man planerar veckans måltider. I Matpriskollens app listas alla ekologiska eller vegetariska erbjudanden, så det är enkelt att lägga in bevakning på det man är intresserad av.

– Tänker man på klimatet är det bra att handla svenskt och i säsong. Detsamma gäller eko, som ju är viktigt även för den biologiska mångfalden, säger Mazur.

Sedan 2017 har butikerna dock profilerat sig allt mindre på ekologisk mat.

– Men nu verkar i alla fall Hemköp ha vaknat och ökar kampanjtrycket, vilket brukar gå hand i hand med försäljningen. Det som kampanjas säljer också, säger Mazur.

Och det är inte bara den ekologiska maten som butikerna inte längre lyfter fram.

– Istället för eko har man satsat mer på att profilera svenskt och ett tag vegetariskt, men det har man också minskat fokus på under det senaste året, konstaterar Mazur.

Att inflationen har medfört generellt sett högre matpriser är inte entydigt negativt, utan kan bidra till att matsvinnet minskar. Det är inte heller så att alla livsmedel blivit dyrare senaste året. Mejeriprodukter går mot trenden, med till och med sjunkande priser senaste året, om än med en ökning i pris med 24 procent sett över två år.

– Orsaken till det är billigare insatsvaror i jordbruket, som energi och el, gödsel, spannmål. Men även att försäljningen gått ner, så att man måste agera för att få tillbaka den. Samtidigt så kommer vi nog inte se en fortsatt nedgång i närtid. Räntekostnaden för hela jordbruket och investeringarna som behövs för att minska klimatpåverkan, öka den biologiska mångfalden mm kostar och har blivit väldigt dyr med den höga räntan, säger Mazur.

Så här mitt i vintern är det kanske inte helt enkelt att veta hur man ska tänka om man vill välja mat efter säsong. Men Ulf Mazur lyfter fram rotfrukter som bra vintermat och något som ändå är prisvärt så här i februari.

– Man får mycket för pengarna med morötter, palsternacka och potatis.

Citrusfrukter brukar sjunka i pris från november till februari, men Mazur menar att det inte ska tas för givet. Däremot lyfter han fram djupfrysta grönsaker och frukter som ett bra alternativ.

– Gör rotfruktssoppa, eller grönsaker i ugn. Kalasnyttigt, enkelt och prisvärt!

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

SENASTE NYHETERNA

Visited 74 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa