Mat och Klimat

Påskrecept - Färgklickar
för både
öga och gom

Fler artiklar av denna författare

Färgklickar för både öga och gom

Vad tycker du är det allra bästa med påsken? Är det att äntligen få träffa efterlängtad familj igen, eller att få befinna dig i goda vänners lag? Är det allt fint påskpynt som ska pysslas ihop med sprudlande barn och barnbarn? Kanske lockar den färgglada maten som sätter ett leende på allas läppar?

Det bästa med påsken i min familj har alltid varit de starka färger som börjar sprida sig. Traditionerna under högtiden får oss att plocka fram alla färger som hör våren till, i form av risfjädrar, färg att måla påskkort med, assietter med harar som håller i blommor, och små keramikkycklingar. Samtidigt som vi gör vårfint inne, arbetar naturen utanför fönstret för fullt med att städa bort det sista av vintern. Skatorna bygger bo, solen är som återuppstånden och några blommor börjar kika fram i rabatten. När vårens glada färger sprider sig, och färgen i människors ansikten börjar återkomma, vill man ju även pryda middagsbordet med några starka färgklickar som kan skrämma bort allt det sista gråa. Här kommer några av mina favoritrecept som står på vårt påskbord. Bon appétit!

Vegansk skärgårdssill

3 portioner

Ingredienser:

1st aubergine
2st burkar Oatly iMat fraiche
2st burkar tångkaviar (gärna 1st röd och 1st svart)
1/2st finstrimlad purjolök
1st knippe finhackad dill
1st knippe finhackad gräslök
1tsk dijonsenap
1st citron
1st klick vegansk majonnäs (valfritt)
Salt efter smak

Tillagning:

Skär auberginen i tjocka skivor, och sedan på tvären i lagom stora “sillbitar”. Koka i lättsaltat vatten ett par minuter. Häll i durkslag och låt rinna av. Blanda under tiden övriga ingredienser. När auberginerna svalnat något, blanda ner dem med övriga ingredienser. Låt stå svalt i minst en timme innan servering.

Tips! För Vegansk skagen, byt ut auberginerna mot naturell tofu som rivits på den grova sidan av rivjärnet, och blanda ner i samma röra. Passar utmärkt till bakad potatis.

Senapsinlagd svill på aubergine,

ur boken “Vegansk vardagsmat – Eat Clean” av Yvonne Hedberg

1 burk

Ingredienser lag:

1dl ättikssprit (12%)
1 och 1/2dl eko kokossocker
3dl vatten
3st eko lagerblad
10st eko kryddpepparkorn
300g eko aubergine
1st eko liten rödlök
1st eko gulbeta

Ingredienser senapssås:

1/2dl eko senap (blanda gärna vanlig senap med en klick eko dijonsenap)
1msk eko kokossocker
1msk eko äppelcidervinäger
1krm eko kanel
1dl eko rapsolja
1st eko kruka färsk dill
Salt och svartpeppar

Tillagning inlagd aubergine:

Blanda ättikssprit, kokossocker, vatten och kryddor i en kastrull, och koka upp. Dela auberginen på längden, och skär i ca. en halvcentimeter tunna skivor. Skala och skiva rödlöken. Skiva gulbetan, och skär sedan varje skiva i 4st bitar. Lägg sedan grönsakerna i lagen, och koka upp igen. Låt svalna, och dra i kylen över natten.

Tillagning senapssåsen:

Rör ihop senap, kanel, kokossocker, och äppelcidervinäger. Vispa ned oljan i en stråle i senapsblandningen. Hacka dillen och blanda ned den i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt den inlagda auberginen rinna av och vänd ned den i såsen. Förvara i kylen i en glasburk med tätslutande lock.


Linssallad

3 portioner

Detta är en mycket enkel linssallad, och en av mina absoluta favoriter. Jag skulle kunna leva på enbart denna linssallad och Vegansk skärgårdssill under påsken… Ja, faktiskt under alla högtider.

Ingredienser:

2dl röda linser
1st vegansk fetaost (jag använder Peas of Heavens “Cheeze Greek Style” eller Green Vies “Greek Style”)
250g halverade småtomater
1/2st finstrimlad purjolök eller 1st knippe finstrimlad salladslök
Olivolja, citron och salt efter smak

Tillagning:

Skölj de röda linserna och lägg i en kastrull. Tillsätt 4dl vatten och 1/2tsk salt. Koka ca. 10min. Häll över i en skål och låt svalna något. Tillsätt de små tomaterna och purjolöken eller salladslöken. Häll salt, olja och citron över, och blanda. Smula sedan ner den veganska fetaosten, och blanda igen.

Mâchesallad

3 portioner för salladsälskare

Ingredienser:

2st påsar mâchesallad (gärna de största påsar du hittar)
2st stora tomater (hackade)
2st avokado (hackade)
1st vitlöksklyfta (pressad)
Salt, olivolja och citron


Glutenfri Kantarellpaj med spenat och Sherry,

ur boken “Vegansk vardagsmat – Eat Clean” av Yvonne Hedberg

Ingredienser pajdeg:

1dl eko mandelmjöl
1dl eko bovetemjöl
1dl eko glutenfria havregryn
1tsk fiberhusk
1/2tsk salt
3/4dl eko olivolja
1msk vatten

Ingredienser fyllning:

2msk eko olivolja (till stekning)
250g eko kantareller (mitt tillägg: eller annan valfri svamp)
1/2st eko purjolök
60g färsk eko spenat
1msk eko färsk hackad timjan
1msk eko färsk hackad persilja
1st eko vitlöksklyfta (skivad)
2tsk eko Veggiebuljong
1msk sherry
Salt och svartpeppar

Ingredienser stanning:

2 och 1/2dl glutenfri havregrädde (eller annan valfri växtbaserad grädde)
1/2dl eko glutenfri havredryck
1/2dl eko sojamjöl
50g vegansk ost eko
Salt och svartpeppar

Tillagning pajdeg:

Blanda mjöl, havregryn, fiberhusk, och salt i en bunke. Rör ner olivoljan. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg med händerna. Tryck ut degen i en pajform, (ca. 25cm i diameter). Låt gärna pajskalet stå kylt i 20min. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i mitten av ugnen, till att det fått lite färg, ca. 10 minuter.

Tillagning fyllning:

Ansa, skölj, och finstrimla purjolök. Skär kantarellerna i mindre bitar, (om de är stora). Stek kantarellerna i olivolja i en stekpanna i några minuter. Rör ned purjolöken och fortsätt steka tills den är mjuk. Krydda med lite salt, svartpeppar, och sherry. Lägg svampröran i pajskalet.

Tillagning stanning:

Vispa ihop havregrädde och havredryck. Vispa sedan ned mjöl och kryddor till en smet. Riv den veganska osten, och blanda ned den med. Häll stanningen över pajen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca. 30-40min.

Jag hoppas att ni får en påsk fylld till brädden av sol, skratt, och god mat!

Myrna Moström

SENASTE NYHETERNA

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa