Mat och Klimat

Sommarens extrema temperaturer har slagit hårt mot livsmedelsproduktionen på Nordamerikas västkust. Skördarna av bland annat hallon, körsbär och vete har påverkats hårt, enligt rapporter.

18 augusti 2021

En av de långsiktiga effekterna av sommarens extrema temperaturer i Nordamerika är kraftigt försämrade skördar av bär, frukt och spannmål. Till exempel gick över hälften av körsbärsskörden i Kanada förlorad. Bedömare varnar nu för stigande matpriser som en följd av extremvädret.

 

Dödade 1 miljard djur

Att värmeböljan i Kanada i somras resulterade i stora skogsbränder, att byar brändes ner fullständigt, att tusentals människor fick fly från sina hem, och att många också dog på grund av hettan, har knappast undgått någon. Men nu kan också de mer långsiktiga effekterna utvärderas.

En sammanställning av resultatet av den extrema värme som svepte över Kanada i somras har bland annat gjorts i The Guardian, en engelsk tidning som specialiserat sig på reportage kring klimatfrågan. En av de fruktansvärda konsekvenser som man lyfter är att mer än en miljard djur, i huvudsak musslor och skaldjur, dött i havet utanför Kanadas västra kust under bara en vecka, enligt forskare från University of British Columbia. Christopher Harley, marinbiolog vid universitet, lyfter fram att denna massdöd dessutom kommer att få följdverkningar under lång tid när brist på föda uppstår för de arter som är beroende av bland annat den musselpopulation som snabbt slagits ut.

– Jag insåg att hettan skulle påverka ekosystemet, men var inte beredd på den enorma magnituden av förstörelsen, säger Harley till The Guardian. 

 

Mer än 1 miljard havslevande djur dog i havet utanför Kanadas västra kust under värmeböljan, säger forskaren Christopher Harley

 

Slår kraftigt mot matproduktionen

Hettan slog också hårt mot odlingar i Kanada, exempelvis gick 50-75 procent av körsbärsskörden förlorad. Hallonodlingarna drabbades lika hårt, medan äpplen, aprikoser och andra stenfrukter klarade sig något bättre, om än även där med kraftigt minskade skördar. Och det krävdes inte lång period av extremhetta; mycket av odlingarna gick förlorade under en tredagarsperiod från 26:e till 28:e juni. Pinder Dhaliwal, president för British Columbia Fruit Growers Association, lyfter fram att inte minst de höga nattemperaturerna var problematiska, då bären inte gavs möjlighet att kylas ner mellan värmetopparna om dagarna. 

Enligt US Department of Agriculture (USDA) är risken stor att också årets veteskörd blir skral, och när temperaturen letat sig över 35 grader slutar potatisen växa. Matpriserna förväntas nu stiga som följd av sämre skördar, dvs. en motsatt effekt mot den förhoppning om bättre odlingsförutsättningar vid högre koldioxidhalter som stundtals lyfts fram i klimatdebatten. 

Hoten mot livsmedelsproduktionen är något som klimatforskare varnat för mycket länge, nu senast i FN:s klimatpanels senaste jätterapport om det samlade kunskapsläget i klimatfrågan. Redan idag är regn- och torrperioder allt mer intensiva och panelen varnar för att flera av världens viktigaste jordbruksområden, framförallt i Sydamerika, kommer att påverkas kraftigt i framtiden.

 

50-75 procent av körsbärsskörden i Kanada gick förlorad under extremhettan

 

Niclas Malmberg

 

 

Se Även: Röster om klimatrapporten – djurhållningen måste minska

Se även: IPCC ger en dyster bild av klimatet – jordbruksregioner hotade

Fler artiklar av denna författare

Visited 20 times, 2 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa