Mat och Klimat

En trend med risk för dödlig utgång

Tycker du om denna artikel?

Mat och klimat har tidigare lyft att en ny fluga bland vissa svenska ungdomar är Carnivore diet, dvs en kost huvudsakligen bestående av kött. Det är dock, förstås, inte en något som är begränsat till Sverige, utan en del av en internationell trend.

Men att äta en kost som helt består av animalier är faktiskt livsfarligt. Detta då människor, liksom också bland annat apor och marsvin, inte har förmåga att bilda askorbinsyra (C-vitamin), som bland annat är nödvändigt för att bilda kroppsvävnader. C-vitaminbrist leder till skörbjugg, och redan vikingarna kände till att man inte bara kunde ta med sig torkat kött på långresor om man ville undvika sjukdomen. Nordborna använde därför bland annat hjortron som proviant. 

Den som på mer vetenskapliga grunder slog fast sambanden var den skotske läkaren James Lind, som 1753 publicerade sin avhandling Treatise of the scurvy, vilket blev grunden för vidare forskning om vitaminer, organiska ämnen som är livsnödvändiga för människor. Vitaminer kommer från det latinets ordet ”vita”, som betyder liv. En annan James, James Cook, blev den som slog mynt av kunskapen – när han såg till att bunkra upp sina fartyg med grönsaker och frukt, inte minst stora lager surkål, och därmed gjorde det möjligt att korsa världshaven.

En vuxen människa behöver cirka 75 milligram C-vitamin om dagen, vilket finns i exempelvis en apelsin, en tredjedels paprika eller tre brysselkål. Det fina med C-vitamin är att du inte kan äta för mycket, eventuella överskott gör sig kroppen av med när du kissar. Det lite besvärliga är att du inte heller kan lägga upp lager, utan dagligen måste tillföra nytt C-vitamin för att inte drabbas av en lätt trötthet. Vid längre brist uppstår blödningar vid hårsäckar och blåmärken. Och till sist kan man drabbas av skörbjugg och död om man inte äter annat än kött.

Men även den som menar att var och en äger rätten att bestämma över att fördärva sin egen hälsa har anledning att undvika en renodlad köttdiet, då den också är den sämsta dieten ur klimatperspektiv enligt studien Popular diets as selected by adults in the United States show wide variation in carbon footprints and diet quality, som publicerades 2023.

Enligt studien har veganer det lägsta utsläppet av koldioxidekvivalenter, (0.69 ± 0.05 kg CO2-eq/1000 kcal). Vegetarianer landar på 1.16 ± 0.02 och pescatarianer på 1.66 ± 0.04. Samtliga övriga dieter har långt större klimatavtryck.

Vad är det då som gör att köttdieten ändå tagit skruv i framför allt vissa ungdomskulturer idag? Som så mycket annat, propaganda som sprids av influencers på sociala medier. En som propagerar för en kost som enbart består av animalier, vatten och salt är Anthony Chaffee. På sin hemsida skriver han bland annat ”When You Eliminate All Plant Foods You Truly Become Superhuman!” 

Han påstår, utan belägg, att det finns tre fördelar med att rensa bort allt vegetabiliskt från matbordet. Dels för att hålla vikten, dels för att undvika en lång rad sjukdomar, men dels också för att förbättra sin mentala hälsa, genom att man blir lugnare och mer fridfull. De sjukdomar vegetabilier kan orsaka enligt Chaffee är bland annan diabetes, IBS (känslig tarm) och demens, och Chaffee hävdar att detta inte bara är någon form av bieffekter, utan att växterna bokstavligen är ute efter att förgifta människor.

Även om Chaffee är extrem är han långt ifrån ensam i sitt korståg mot vegansk mat. Andra som går nästan lika långt när det gäller att förespråka rent carnivore diet är Joe Rogan och Jordan Peterson. Det är i huvudsak män som följer deras budskap, men det blir också allt vanligare bland kvinnor trots att en konspirationsteori som ofta packeteras ihop med propaganda för en ren köttdiet i USA är att det finns en politisk agenda från det liberala etablissemanget att få män att sluta äta kött för att göra dem mer feminina. 

Konspirationsteorin frodas trots att den enkelt kan motbevisas: skattebetalarna i USA finansierar köttindustrin med bidrag på 38 miljarder dollar/år. Utan dessa bidrag skulle en hamburgare nästan kosta tre gånger så mycket, 13 dollar istället för 5. Som jämförelse är jordbruksstödet till vegetarisk livsmedelsproduktion i USA 17 miljoner dollar/år, dvs 0,04% av subventionen till köttindustrin. Men sådana fakta står sig slätt när köttindustrin samtidigt finansierar influencers från att sprida myter kring hälsofördelar med kött. Men man vill sannolikt inte att allt för många ska ta det hela vägen till att enbart äta kött, eftersom det ger en minskad kundkrets på sikt…

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 20 times, 1 visit(s) today

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa