Mat och Klimat

Högre kaffepriser resultat av varmare klimat

Tycker du om denna artikel?

Få kaffedrickare har undgått att märka att priset på en kopp kaffe gått upp under sommaren, trots att inflationen som sådan är bruten. Under juni månad ökade priset på bryggkaffe med cirka 8 procent, eller omkring 10kr för ett paket. Men det är ändå en blygsam ökning sett till hur råkaffepriset ökat med mer än 40 procent under det senaste året.

Orsaken till prishöjningen är den torka som breder ut sig i Brasilien, och som försvårar kaffeodlarnas situation. Arabica-bönan, som är den vanligaste kaffebönan i Sydamerika och står för 75 procent av den globala kaffeproduktionen, klarar helt enkelt inte ett varmare klimat. För att möta klimatförändringarna riktas blickarna därför mot andra kaffebönor. En tåligare böna är kaffearten Liberia. Den odlas främst i Västafrika och står för mindre än en procent av världens kaffeproduktion. Och faktum är att den var på väg att försvinna helt för några år sedan, då några enstaka plantor var allt som fanns kvar. 

Vikten av bevarad biologisk mångfald kan knappast illustreras tydligare, då ett torrare och varmare klimat riskerar att slå ut hälften av världens kaffeodlingar redan 2050 och 65 procent till 2080. Med två graders temperaturhöjning kommer Arabica-bönan ge väsentligt mindre skörd, med tre graders temperaturökning knappast någon alls. Det beror både på direkta effekter, och indirekta, som att svamparten The Rust får enklare att breda ut sig, och hindrar bladen på kaffeplantan från att växa i samma utsträcking som tidigare.

Även om alternativa kaffebönor som Liberia ger en tidsfrist, är det inte en räddning för kaffet på sikt om klimatförändringarna tillåts fortsätta. Kanske kan fortsatt ökade kaffepriser vara det som sätter fart på svenskarnas engagemang för klimatfrågan?Svenskar är bland de mest kaffedrickande folken, med ungefär två och en halv kopp person om dagen, eller 7,6 kilo kaffe per person och år. Detta trots att inget kaffe odlas i Sverige.

Men kaffeodlingen är inte bara utsatt för klimatförändringarna, men också en orsak i sig bakom ett varmare klimat. En kopp kaffe har lika stor klimatpåverkan som ett kilo rotfrukter enligt WWF. För den som vill fortsätta att dricka kaffe men minska sin klimatpåverkan är snabbkaffe det bästa alternativet. Detta då det går åt mindre kaffe när kaffepulvret löses upp i vattnet utan spill. Snabbkaffet beräknas orsaka 0,03 kg koldioxidekvivalenter/kopp, i jämförelse med 0,04 kg koldioxidekvivalenter för bryggkaffet. Den skillnaden framstår dock som marginell i jämförelse med om man också har mjölk i kaffet – då klimatavtrycket beräknas stiga till 0,09 kg koldioxidekvivalenter. Att avstå mjölken i kaffet är alltså viktigare än att välja pulverkaffe.

Åsikter och kommentarer


Dina åsikter och kommentarer är viktiga för Mat & Klimat!

Vi vill gärna veta vad du tycker.

Skriv till oss:

Tycker du om denna artikel?

UTVALDA INLÄGG

SENASTE NYHETERNA

Visited 178 times, 1 visit(s) today

Gilla detta:

Upptäck mer från Mat och Klimat

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa