Mat och Klimat

KRÖNIKOR

Är Trump en fascist?

Är Trump en fascist?

Är Trump en fascist? Är Trump en fascist? Tycker du om denna artikel? Stöd oss! Det är för tidigt att

EN HÖSTKRÖNIKA FRÅN BYN

En höstkrönika från BYN

Så har hösten kommit till Byn. Den gulnade björken dansar i vinden. Vad tänker den på?

Höstlöven söker upp marken och vilar tillsammans i ro. En resa till trygghet. De ser upp mot himlen och njuter.

USA HAR VALT ENVÄLDE OCH ENFALD

USA har valt envälde och enfald

USA har valt envälde och enfald. Trump kanske inte är en övertygad fascist i sitt hjärta, men hans valkampanj har handlat om personkult, hämnd, antidemokrati och rasism: kampanjen var fascistisk. Och väljarna sa YES PLEASE I WANT SOME OF THAT!

Bin som pollinerar

Naturskyddsföreningen hittar miljögifter i påstått bivänliga växter

Mat och klimat har tidigare lyft hur att antalet bin och andra pollinatörer snabbt minskar, och vilka katastrofala följder det kan ge. En orsak till den dramatiska situationen är förändringen av landskapet, där ängsmarker försvinner i snabb takt, i kombination med användningen av bekämpningsmedel i jordbruket.

Stjäl inte mitt barnbarns godis!

“Regeringen stjäl godis från framtidens småbarn” skriver två professorer på DN-debatt efter att de tagit del av regerings vårbudget (“Regeringen stjäl godis från framtidens småbarn” – DN.se).

Det krävs lite att bedriva förändring – det kallas konsumentmakt

För ungefär 35 år sedan kunde man befinna sig i ett snabbköp och leta efter vanliga varor till ett rimligt pris. Hetsen att hitta billiga varor under detta årtionde kan liknas vid behovet idag där inflationen tar en signifikant roll i vårt samhälle.

Tankekraft

Vad är tankekraft? Jag talar inte om telekinesi, tankeläsning eller andra partytrick. Det största vi kan göra med våra hjärnor är att tänka fritt, nytt och annorlunda mot inhamrade normer. Detta har inte varit, och är inte, prioriterat i skolor och lärosäten, och det flagranta beviset är vår världs ytterst beklagliga tillstånd.

Extrema åtgärder artsmart?

Vill du veta vilka väldigt långtgående idéer det finns för mer biologisk mångfald, kryddat med spektakulära fakta? Då har du kommit till rätt artikel!

För sent rädda miljön sedan 1800-talet?

Ny forskning visar att den globala gränsen för hållbarhet när det gäller biologisk mångfald överskreds redan på 1800-talet. Med andra ord, cirka 70 år innan den globala miljörörelsen tog fart. Innebär det att det redan är kört, eller måste vi tillbaka till häst och vagn? Nej, men…

Nytt allvar inför möjligheterna att minska klimatutsläppen genom en omställning av konsumtionen

Nytt allvar inför möjligheterna att minska klimatutsläppen genom en omställning av konsumtionen Tycker du om denna artikel? Stöd oss! Häromdagen

När blir tvågradersmålet tregradersmålet?

De tal som präglar klimatdebatten är tyvärr inte visionära brandtal, utan tal av siffror som brister i både tillräcklig ambition och begriplighet. Men om vi gör siffertalen relevanta och förståeliga finns faktiskt en hel del spektakulärt att berätta.

Frysta grönsaker och bär ofta att föredra.

Det finns flera fördelar med att välja frysta grönsaker och bär, både för miljön och för hälsan. Det visar en studie från Frozen Food Foundation och University of California.

Kan kulturen lära oss att ta hand om naturen?

När jag gick i skolan tog vår lärare ut oss på promenad i ett av öns naturreservat. Skolledningen tyckte att det var bra att vi lärde oss om naturens betydelse för hälsa och välmående.

Snabbmaten som motorväg till hållbarheten

I takt med att hushållen äter mindre kött på grund av ökade levnadskostnader utökar snabbmatskedjorna sina menyer med veganska och vegetariska rätter. Kan deras marknadsförings- och försäljningstaktik hjälpa till att öka intresset och acceptansen för växtbaserade alternativ i samhället?

Klimatlat är klimatsmart

Historien är full av människor som offrat sina liv för syften som vi idag finner meningslösa. Normalt sett för att uppfylla någon norm som andra hittat på, som att kämpa för sitt land, sin religion eller sin personliga heder.

Veganska Världsdagen påminner oss om vår tragiska relation till djurriket

Jag har, som av en osynlig hand, fått en ny bakgrundsbild till ”skrivbordet” i min dator. 

Fyra möjliga globala framtider

”Framtiden är alltid oviss, idag kanske mer än tidigare. Trots det är det viktigt att ha en bild av den mer långsiktiga framtiden…”
Läs Emin Tengströms text om möjliga framtidsscenarier i klimatförändringens tidsålder

Myt om krav på klimatnyheter i SVT fortsätter att spridas

Sociala medier har påverkat vårt samhälle på många sätt, på gott och ont. En av effekterna är att falska nyheter sprids snabbare och når fler. Studier visar dessutom att falska nyheter delas oftare än sanna på sociala medier. Men det är inte bara i sociala medier som falska nyheter kan spridas, utan också i traditionella nyhetsmedier.

Räkna indirekt klimatpåverkan

Vi kan och bör räkna mer på indirekt klimatpåverkan. Det är inte lätt, men är en avgörande förutsättning för att göra rätt prioriteringar. Om något är relevant, men svårt att räkna på, behöver den osäkerheten ändå redogöras för.

Konsten att blunda inför det onda

Kan det finnas ett samband med krigets fasor och vår kollektiva blindhet inför vad vi, trots att vi ser oss som goda människor, gör mot försvarslösa djur, vårt dagliga förträngande av den brutala sanningen bakom det som hamnar på våra tallrikar…

BILLIE_HOLIDAY_DOWNBEAT

Ett fönster mot själen – historien bakom den svartögda bönan

Black Eyed Peas – bara namnet ger en känsla av den amerikanska Södern, varma nätter, av jazz och hungriga musiker runt ett köksbord i Harlem efter en sen spelning på någon av de kända jazzklubbarna i New York på 40- talet.

Mänsklighetens första comfort food – den älskade kikärtan

Sedan den började odlas i Mellanöstern för drygt 10 000 år sedan har inget kunnat stoppa dess framfart. Från antikens lustfyllda fester till dagens nattöppna foodtrucks – denna baljväxternas superhjälte är inget vi tröttnar på i första taget.

Krönika: Låt Vegandagens budskap prägla ödesmötet i Glasgow!

Den internationella världsvegandagen sammanfaller i år med klimattoppmötet i Skottland. Nu är det viktigare än någonsin tidigare att vi inser situationens allvar och börjar ställa om mot en mer planet- och djurvänlig kost, skriver Maria Sandblad.

Klimatböcker för barn

6 av 10 tonåringar är oroliga för klimat och miljö. Vissa blir oroliga eller har frågor i mycket tidigare ålder. Så var finns bra information för barn?

Storhandla med cykel

Idag är det cykelns dag, så låt oss tala om hur cyklar kan lösa mycket mer än vi tror.

Den magiska mungbönan – baljväxternas goda fe

Om kidneybönan är kungen och de svarta bönorna drottningen, så är den magiska mungbönan den goda fen i baljväxternas rike. Liten och oansenlig bredvid de större, mer glänsande släktingarna, om än behagligt grön till färgen, kan hon lätt försvinna i mängden.

Krönika: En kärleksförklaring till grisen

Sanningen är att de flesta av oss vet väldigt lite om dessa fyrbenta grymtande varelser, som vi äter utan vidare funderingar.

Linsgryta – gott, etiskt, billigt, enkelt, nyttigt

Det här receptet på linsgryta räcker till 6 rejäla portioner GEBEN-mat som är Gott, Etiskt, Billigt, Enkelt, Nyttigt – med andra ord mat som är bra på alla viktiga sätt.

Krönika: Frijoles Negros, Kubas varma hjärtslag

Man kan nästan säga att livet på Kuba kretsar kring de svarta skönheterna som med rätt behandling blir så mjälla och mjuka. Alla har sina knep, sina extra-tvistar och hemligheter för att maximera upplevelsen.

Krönika: Adukibönan, en upplyftande livskamrat

Allmänt utmattad och tömd på energi? Svårt att liksom landa på jorden igen efter en körig tid? Då är det dags för adukibönor, naturens eget svar på för höga stress- och kortisolnivåer.

Krönika: En omsorgsfull böna – av kunglig börd

Nytt år. Evig vinnare. När den sista julmaten är uppäten är det dags för älsklingsbönorna nummer ett;
de röda, sköna, matiga, mustiga röda bönorna som kallas kidney bönor i väst

Krönika: Bilden av svenskt kött

Astrid Lindgren berättade sagor som gav rikare liv för människor. Köttindustrin berättar istället sagor som ger fattigare liv för djur. Låt oss se hur dessa sagor ser ut idag.

Klimatkrisen förvärras – rädda sig den som kan eller samarbeta?

Varför reagerar vi så olika på enorma samhällshotande kriser? Och hur ska vi tackla dem? Göran Hådén skriver om skalan mellan det individuella och det kollektiva, och om en gemensamhet i krisernas tid.

Krönika: Gott nytt växtbaserat år!

För visst är det så, att vi alla innerst inne längtar efter det som bara är gott, som vill alla väl, som är ömsint, mjukt och snällt som i sagorna vi bär med oss och som stiger fram extra tydligt en helg som denna.

Krönika: Ett försvunnet nu

Krönika: Ett försvunnet nu (Foto: Charles Deluvio, Unsplash) 12 december 2020 Året går mot sitt slut och litet känns det

Krönika: Mat, klimat och kärlek

Mat är en form av kärlek, skriver Thomas Ekbom. Så också våra försök att värna miljön och klimatet. Denna omtanke måste vara central i omställningen, bort från kortsiktiga vinster och egennyttiga begär.

Krönika: Sötad mat med en nypa klimatförnekande populism

När jag följer utvecklingen i USA blir jag alltmer förtvivlad. Jag tänker förstås på ledarskapet. Men jag tänker också på amerikanernas matvanor och mångas inställning där till klimatet.

Krönika: Veganska världsdagen – en resa mot en sundare värld

Idag är det Veganska Världsdagen, en dag som kan bli en av framtidens största helg- och festdagar! En dag när vi firar den veganska rörelsens födelse och hyllar alla vackra bönors och grönsakers mångfald, de livgivande sädeskornen och alla färgskimrande frukter med musik, dans, ballonger, veganska tårtor, mat och kalas

Krönika: Enkla tips för en hälsosam vardag

Det finns så många miljoner artiklar om hälsa, välbefinnande och att gå ner i vikt. Inte konstigt att det är ett gungfly att greppa, jag blir själv överväldigad av att tänka på det, skriver australiensiska bloggaren Victoria Rose.

Krönika: Omställning i rädslans tidevarv

Vad skulle en konsult till världen kunna göra? Be länderna visa upp sin sårbarhet i stället för sin nationella stolthet? Be ledarna bekänna sig till NA (narcissists anonymous) och erbjuda dem terapeutiska samtal som visar att ödmjukhet och medkänsla leder till mer framgång än aggression?

Krönika: Mat och Klimat i karantänen

När jag sitter i karantän blir det lätt fokus på mat och klimat. Det blir tid att reflektera över vad man äter och hur vi hotas av giftiga utsläpp och smältande glaciärer.

Frysfacken lever – gör du?

Så länge vi maximerar löner istället för att korta normalarbetstiden så lär eget ägande fortsätta att dominera. Men för den som är beredd att samarbeta med grannar och vänner för effektiv resursanvändning och/eller ifrågasätter vad vi ”måste” äga, så krymper behovet av inkomster drastiskt.

Krönika: Jakt på recept med gamla normer

Det var väl bara en tidsfråga innan AR, Augmented Reality, spel skulle hitta nya vägar att nå oss. Inom receptsegmentet lanseras nu ett spel av Coop låter oss gå ut på receptjakt i butikerna. Men vad är det de leder oss till i jakten?

Birger Schlaug: Vår “kulturs” sätt att slakta en ko…

Vi människor betraktar oss som mer socialt utvecklade än andra arter. Människan kan till skillnad från andra arter tänka, filosofera och därmed känna empati. Trots vårt tänkande, filosoferande och vår empatiska förmåga är tjurfäktarens dödliga lek med tjuren lika plågsam som kattens dödliga lek med råttan.

Krönika: Utblick genom två kikare

När man sitter i karantän använder man två kikare. En har ett fokus på kortare distans. I den ser man sina barn och barnbarn och sina vänner.

ProSavana – om hur Mocambiques civilsamhälle vann kampen mot den globala sojaindustrin

ProSavana – om hur Mocambiques civilsamhälle vann kampen mot den globala sojaindustrin Foto: Christian Lue, Unsplash Nacala-korridoren, norra Mocambique. Ett

Hur vårt språk sänker djuren

Antal människor räknas i invånare, antal björnar i björnstam och antal fiskar räknas inte alls. Det finns många fler exempel på hur vi gör skillnad på människor och andra djur i språket. I lexikon står till och med djurisk som en motsats till mänsklig. Frågan är hur det påverkar vår syn på djuren?

Råttor skrattar och torskar väljer svält

Idag vet vi sedan länge att djur i högsta grad kan lida. I försök har de flesta torskar som en gång nappat på en krok, inte tagit ett bete på krok igen ens efter att ha fått svälta. Kycklingarna i våra svenska djurfabriker väljer foder med smärtstillande medel om de kan.

Politikerna struntar i djurindustrins konsekvenser – men framtiden är vegansk

Trots djurindustrins uppenbart negativa konsekvenser för vår planet, för djuren och för vårt välbefinnande på denna jord, verkar politiker och makthavare ytterst ointresserade av att göra något åt saken.

Tuffa beslut kan styra marknaden rätt

Klimatkrisen beror på överkonsumtion anförd av en dåligt reglerad marknad. Hur svårt det än är för många av dagens ekonomer att räkna ut. Det skriver miljödebattören Palle Nielsen från Knäred.

Gilla detta: